Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere. Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.
Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt – å formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan du ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.
I havområdet vest av Lovund samles lundefuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken - kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere og høyere og snart aner vi dem over horisonten.