Vega verdensarvsenter

OPPLEV VERDENSARVEN OG ÆRFUGLENES RIKE

Juli

6 timer

 

EKSLUSIV TUR TIL LÅNAN VIA GARDSØYA HVER SØNDAG I JULI.

 

Hver søndag i juli kjører vi faste turer til verdensarvområdet Vega, med hovedfokus på Utværet Lånan. Strenge retningslinjer gjør at det kun er mulig å besøke Utværet disse dagene, noe som gjør dette til en eksklusiv opplevelse.

På denne turen får du mulighet til å oppleve verdensarven og få et unikt innblikk i ærfuglenes rike. Du bestemmer selv om du vil bli med på hele turen eller hoppe på eller av på et av stoppene langs ruten. 

 

Vi går gjennom et mylder av små holmer og skjær og båtturen i seg selv er vakker der vi kommer tett på Vegas skjærgård. 

 

Første stopp er på Gardsøya på Vega, like ved det unike Verdensarvsenteret. Her kan du lære mer om livet ute i Vegaøyan og om hvordan ærfugldrift og fiskerbondeliv førte til UNESCOs Verdensarvstatus. Dette er også stoppen for deg som vil bryne deg på Vegatrappa eller den noe mer luftige via Ferrata opp til Ravnfloget. Uansett hvilken vei du velger, får du fantastisk panoramautsikt over Helgelandskysten og storhavet fra toppen av Ravnfloget. 

 

 

Videre går turen til Utværet Lånan som er ærfuglens rike.

Øyfolket har tatt vare på fuglen, gjort opp reir og vernet den i hekketida. Til gjengjeld har fuglen kommet tilbake hver vår og gitt dem dun og egg. En spennende – og lite kjent – kultur har utviklet seg rundt arbeidet med reir og dun. En historie som handler om øyfolkets viten om at når du gir noe, får du noe tilbake. Denne bærekraftige tradisjonen er så spesiell og viktig at den har fått plass på Unescos verdensarv liste. Fuglevokterne guider oss rundt på øya og vi får høre om deres historie og arbeid som fuglevoktere. 

Les mere på www.lanan.no

 

Kaffe og vann tilgjengelig om bord. Kaffe og lefse serveres på Lånan.

Anbefales matpakke.

Ærfugl_Helgeland Reiseliv
Kathrine-Soergaard_nordnorge.com
Ærfugldun_Tore schöning Olsen

Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com

Tore Schöning Olsen / www.nordnorge.com

Kathrine Sørgaard www.nordnorge.com

 


Tider: 

12.00  Sandnessjøen

13.20 Gardsøy

14.00 Lånan

16.30  Avg. Lånan

17.10 Gardsøy

18.30  Sandnessjøen

Dersom du ønsker et skreddersydd opplegg på Vega-øyene utenom vår faste rute og sesong, ta kontakt så så kan vi planlegge en egen tur for deg og ditt selskap.